Omat ajatuksemme ovat voimakkaita elämämme rakentajia. Tätä emme aina ymmärrä. Emme myöskään aina tunnista ajattelevamme “ajattelemattomasti”. Silloin, kun annamme tunnekuohumme johtaa ajatteluamme sen sijaan, että oikeasti tarkastelisimme tilannetta ajatuksen kanssa.
Otan esimerkiksi pelon, joka kaikkein herkimmin vaikuttaa elämämme kulkuun. Terve pelko auttaa meitä väistämään vaarallisia tilanteita, se pitää meidät valppaina. Rajoittava pelko sen sijaan alkaa huomaamatta hallita mieltämme, jos emme “siivoa” pelon tunnetta mielestämme, kun todellista vaaraa ei enää ole.
Pelon tunnetta voi joskus olla vaikea tiedostaa. Pelko näyttäytyy meille vihan, halveksunnan, ilkeyden, tuomitsemisen tarpeen tms. muodossa. Tällaisina hetkinä emme tunnista, että kaiken takana on pelko. Mitä ja miksi pelkäämme, se voi avautua meille vasta, kun opimme hallitsemaan tunteen vallassa sinkoilevia ajatuksiamme.
Kiinnittämällä huomiomme vain konkreettiseen tapahtumaan ilman oman tunteemme leimaa, voimme vähitellen vapauttaa ajattelumme ja tiedostaa tunteittemme todellisen pohjan.
Pelko ei poistu, vaikka joka päivä uudelleen ja uudelleen vaatisimme muita ihmisiä muuttamaan käyttäytymistään meidän toiveidemme mukaisiksi. Päinvastoin noista ratkaisuista pelko voimistuu, koska se “on osoittautunut oikeaksi”.
Maailma ja sen ihmiset eivät koskaan tule toimimaan niin kuin juuri me haluaisimme. Muiden ihmisten sijasta meidän on katsottava suoraan pelon tunnetta, jota itse pidämme yllä omien mielikuviemme voimalla. Nämä mielikuvat puolestaan saavat helposti värinsä muistikuvien pohjalta, joten muistojen tarkistaminen ja parantaminen on tärkeää. Pelko hallitsee ajatteluamme refleksin nopeudella, jolloin emme aina reagoi tilanteisiin selkeästi, vaan pikemminkin tunnereaktion pohjalta sekä sen sokaisemana.
NIIN KUIN AJATTELEN, SITEN OLEN OLEMASSA Ajatuksillamme muokkaamme omaa energiakenttäämme jatkuvasti. Energiamme heijastuu ulospäin sanoina ja tekoina. Ajattelumme muokkaa mielikuvia, joita olemme muista ihmisistä ja tilanteista itsellemme luoneet. Nuo mielikuvat antavat meille vihjeen vain omasta energiastamme ja mielen tilastamme, ne ovat heijasteita.
Ajattelumme muokkaa meitä, mutta itse voimme myös päättää minkälaisia nuo ajatukset ovat. Jos etsimme toisten tekemisistä riidan aiheita, saamme riidellä. Jos etsimme muista ihmisistä rakkauden ilmenemismuotoja, saamme rakastaa. Itse päätämme. Voimme opettaa itseämme ajattelemaan asioita positiivisesti. Meidän on aloitettava negatiivisen ajattelumme tiedostaminen sillä hetkellä, kun se nousee esiin. Tunteisiin sidotut ajatuskoostumat ovat voimakkaita ja positiivisen ajatuksen syöttäminen sisäiseen tietojärjestelmäämme vaatii paljon enemmän toistoja kuin negatiivisen. Silloin puhumme mantrasta, tavusta tai lauseesta, jota toistetaan oman henkisen energian tasapainottamiseksi.
Itse olen erityisen ihastunut lauseeseen: ”Sinua rakastetaan juuri sellaisena kuin olet”. Se riisuu aseista kaikki epävarmuuden tunneansat, joita mielemme helposti pyörittelee.
Positiivisen ajattelun kehittäminen on elinikäinen tehtävämme. Tämä tehtävä ei kuluta voimia, vaan vahvistaa koko olemustamme läpi elämän.
© Sirpa Kupulisoja, Via-Akatemia