Via ry:n vaiheita

Oppilasyhdistys Via ry

Kirjeopisto Vian opetustoiminnan käynnistyminen aktiivisesti 1970 johti siihen, että itsekseen rajajoogaa kirjeopistossa opiskelevat oppilaat halusivat tutustua toisiinsa ja järjestäytyä. Kirjeopisto Vian Valtakunnallinen Oppilasyhdistys perustettiin 1975. Se organisoitiin uudelleen 1977 siten, että Kirjeopisto Vian rajajoogaopiskeluun ja harrastustoimintaan painottuva osuus tapahtui Kirjeopisto Vian Oppilaskunta -nimikkeen alla ja yhteisön taloudellista toimintaa varten rekisteröitiin Via ry. Via ry ja rekisteröimätön Kirjeopisto Vian Oppilaskunta toimivat rinnakkain vuoteen 1998, jolloin Kirjeopisto Vian Oppilaskunta yhdistyi Via ry:hyn. Oppilasyhdistyksen paikallisosastoja syntyi nopeaan tahtiin eri puolille Suomea, ja enimmillään niitä oli lähes parikymmentä ja yksi Keski-Euroopassakin.

Toimitilat ja harrastustoiminnan painopisteet vuosikymmenien saatossa

Oppilasyhdistys toimi aluksi vuokratiloissa eri puolilla Helsinkiä. 1981 Via ry osti Helsingistä, Uudenmaankatu 35 A, huonokuntoisen huoneiston ja remontoi sen toimitiloiksi.

Keskustelupiirit olivat oppilastoiminnan alkaessa 1975 merkittävä foorumi Kirjeopisto Vian rajajoogaan ja sitä sivuavaan henkisyyteen liittyviin filosofisiin pohdiskeluihin. Paikallisosastot järjestivät keskustelu- ja harrastuspiirejä omilla toiminta-alueillaan.

Taide- ja musiikkiharrastus: 1970-luvun loppupuoli ja 80-luku olivat tuotteliasta taideharrastuksen aikaa. Taidemaalaus, säveltäminen, runojen ja näytelmien kirjoittaminen ja näytelmien esittäminen olivat vahvasti toiminnassa mukana. Konsertteja, matineoita ja taidenäyttelyjä pidettiin useita joka vuosi. Uusia pienoisnäytelmiä oli yleensä kaikissa jäsentapahtumissa. Sävellykset ja tekstit olivat oppilaiden omaa tuotantoa.

Tyyne Matilaisen filosofisesoteeriset tiedot antoivat oman vahvan virikkeen ja inspiraatiolähteen alkuvaiheen oppilaille. Poikkeuksellisen korkeatasoisella selvänäöllä varustettuTyyne Matilainen vastasi melkein mihin tahansa oppilaiden esittämään kysymykseen. Vastauksen hän näki luonnonmuistista. Nämä kysymys-vastaustilanteet ajoittuvat yhteisön tapahtumien yhteyteen ajalle 1975–85.

Puutalojen korjausrakentaminen tuli tärkeimmäksi toiminnaksi, kun Via ry hankki Kerimäeltä 1990 Kaukalinnan pappilan ja 1993 Wanhan Apteekintalon kirkonkylän keskustasta. Koko 1990-luvun ja myös seuraavan vuosikymmenen ovat rakentamiseen liittyvät asiat olleet yhteisön toiminnan keskiössä. Via ry on organisoinut pitkälle talkootyönä tapahtuneen rakentamisen.

Wanhan Apteekintalon korjausrakentamisen rahoittamiseksi Via ry myi ensimmäiseksi tukikohdaksi Kerimäeltä hankitun talon Vialan 1997 ja Helsingin toimiston 1999.

Via ry lahjoitti 1995 Kaukalinnan pappilan perustamispääomaksi Via-Akatemian säätiölle. Museoviraston suositusten mukaan kunnostettua Wanhaa Apteekintaloa vuokrattiin kodin juhlien, koulutusten ja kurssien pitopaikaksi ja kesinä 2008-2010 siinä toimi musiikkikahvila. Turisteille tarjottiin aamiaismajoitusta. Via ry myi Wanhan Apteekintalon 2015.

.