Vialaisten lehtien vaiheita

Via Positiva – jäsenlehti

Jäsenlehden historia alkoi 1975, jolloin Kirjeopisto Vian Valtakunnallisen Oppilasyhdistyksen puitteissa alettiin julkaista Safiiri-lehteä. Siihen painettiin esitelmät, jotka eivät mahtuneet piirien ohjelmaan. Rekisteröitymisen jälkeen Via ry alkoi julkaista ja kustantaa jäsenlehteä Uusi Safiiri-nimisenä.

Jäsenlehti ilmestyi vuosina 1975–79 12 kertaa vuodessa ja 1980–96 kuusi kertaa vuodessa. 1997 Via ry perusti neljä kertaa vuodessa ilmestyvän uuden jäsenlehden Vialaisen, koska Uusi Safiiri siirtyi Via-Akatemian säätiön kustantamaksi yleisölehdeksi. 2010 alkaen Via ry:n jäsenlehden nimi on ollut Via Positiva. Lehtityö on kautta vuosien ollut merkittävä yhteisöllinen harrastus. Tutustu Via Positivaan.

Uusi Safiiri – lehti

Uusi Safiiri siirtyi Via-Akatemian säätiön kustantamaksi ja julkaisemaksi yleisölehdeksi 1997. Vuosina 1997–2003 Uusi Safiiri ilmestyi neljä kertaa vuodessa ja 2004-2015 kaksi kertaa vuodessa. Sivumäärältään hieman vaihdellen 170–180 sivuiseksi kasvanut lehti sisälsi hyvinkin laajoja artikkeleita. Tämän vuoksi julkaisu luonnehdittiin Integraalihenkisyyden Aikakauskirjaksi vuonna 2008. Uuden Safiirin tarkoituksena oli harjoittaa tutkivaa, eettistä, avarakatseista ja valoisaa henkisiä maailmankatsomuksia integroivaa journalismia ja syventää näköaloja viisaustraditioiden ja uuden holistisen tieteen ilmentymisestä transmodernin ajattelun hengessä. Uusi Safiiri oli Tiede-, kulttuuri- ja mielipidelehtien liiton Kultti ry:n jäsen 2009 lähtien ja se sai opetusministeriön kulttuurilehtitukea myös 2009 lähtien ilmestymisensä loppuun saakka. Lehtenä uuden Safiirin ilmestyminen päättyi 2015, jonka jälkeen Via-Akatemian säätiö sr siirsi julkaisutoiminnan painopisteen kirjoihin. Tutustu Uusi Safiiri-lehteen.

Kirjasarja: Uuden Safiirin Aikakauskirjat

2016 Via-Akatemian säätiö sr alkoi julkaista ja kustantaa kirjasarjaa Uuden Safiirin Aikakauskirjat. Sarjassa on ilmestynyt neljä teosta. Valmisteilla on kaksi kirjaa. Tutustu ilmestyneisiin teoksiin.