Pyhimyksiä ja tennareita

Kuinka monta pyhää ihmistä tunnet?
Jos et suoralta kädeltä pysty nimeämään yhtään, jäitkö miettimään lukumäärää vai pyhän ihmisen määritelmää?
Entä montako hyvää ihmistä tunnet? Nyt listasi on arvattavasti pitkä ja nimiä nousee heti mieleen useita.

Itse mietin pyhän ihmisen määritelmää vieraillessani hiljattain Pyhän Olavin kirkossa Sastamalassa. Kirkko tunnetaan myös Tyrvään vanhana kirkkona. Kirkko sijaitsee huikean kauniilla paikalla Rautaveden rannalla. Harmaakivikirkko rakennettiin 1500-luvun alkupuolella, mutta se on palanut ainakin kaksi kertaa. Ensin 1600-luvun alkupuolella ja toisen kerran vuonna 1997. Tuolloin kirkko tuhopoltettiin. Kirkko rakennettiin uudestaan ja rahaa talkoorahastoon kerättiin muun muassa Mauri Kunnaksen kirjalla Koiramäen joulukirkko. Kirkon sisällä on kahden taiteilijan Osmo Rauhalan ja Kuutti Lavosen upeita maalauksia.

Mutta kuka oli Pyhä Olavi ja miksi hän on pyhä? Kyseessä on Olavi Haraldinpoika, joka oli Norjan kuningas 15 vuoden ajan yli 1000 vuotta sitten. Pyhä Olavi tunnetaan Norjassa kansallispyhimyksenä. Hän on myös ritareiden ja sotilaiden suojeluspyhimys. Myös Olavinlinna Savonlinnassa on saanut nimensä Pyhän Olavin mukaan. Olavi Haraldinpoika ei ehkä eläessään toiminut kovinkaan pyhästi viikinkikuninkaana, mutta hänen ansioikseen luetaan kristinuskon vakiinnuttaminen, tosin pakkokäännytyksillä.

Pyhien ihmisten merkitys nykyihmiselle saattaa olla hämärtynyt, vaikka moni vanhoista kirkoista on omistettu pyhimyksille. Näistä paksuseinäisistä kirkoista uhkuu edelleen jotain ikiaikaista pyhää, jonka nykyihminenkin pystyy aistimaan. Pyhyys on olemassa, se on läsnä, sen edessä haluaa hiljentyä.

Pyhyyden haluaa osaksi elämäänsä, kuten teki se hääpari, joka oli vihitty juuri ennen kuin saavuin Pyhän Olavin kirkolle. Hääpari astui kirkon hämärästä auringonpaahteeseen ja riisisateeseen, sukulaisten onniteltavaksi ympärillään henkeäsalpaavat maisemat. Nuori, moderni hääpari halusi selvästi aloittaa yhteisen taipaleensa avioparina pyhyyden ja taiteen äärellä, tässä ajassa eläen mutta entisaikaa kunnioittaen.

Kuinka hyvin vanha kivikirkko sopikaan nykyaikaisen pariskunnan hääpaikaksi uutta ja vanhaa yhdistellen. Vanha kirkko oli taatusti nähnyt monta hääparia, mutta tämä saattoi olla ensimmäinen morsian, jonka pitkän valkoisen pitsihääpuvun alta pilkistivät ajanmukaiset hääkengät: valkoiset tennarit!

© Tuija Virtanen, Via-Akatemia