Heinäkuun ensimmäisenä päivänä Kaukalinnan pihasta Kerimäellä lähti kotimatkalle iloista ja onnellista väkeä. Kuului hyvänkesän toivotuksia ja kiitoksia hyvin sujuneesta ja antoisasta viikosta ystävien seurassa. Via-Akatemian XIII kesäakatemia ”Terveenä kaiken ikää” oli juuri päättynyt.
Kesäkurssit ovat olleet perinteisesti vialaisessa yhteisössä vuoden kohokohta ja merkittävin kasvutapahtuma. Oppilasyhdistys Via ry alkoi järjestää kesäkursseja jäsenilleen 1976. Via-Akatemian toiminnan myötä kesäkurssit muuttuivat kaikille kiinnostuneille avoimeksi kesäakatemiatapahtumaksi 2009.
Kesäakatemian tapahtumapaikka on Kerimäellä sijaitseva entinen kappalaisen pappila Kaukalinna, jonka Via ry kunnosti Via-Akatemian käyttöön.
Kesäakatemiatapahtuma alkaa juhannusaattona klo 18 lipunnostolla, raittiilla boolilla, aattoillan vietolla ja tarvittavilla valmisteluilla. Tänä vuonna sekä kesäakatemian osallistujat että luennoitsijat saattoivat olla mukana myös videoyhteydellä. Ohjelma sisälsi luentoja, työpajoja, tuolijoogaa, musiikkiliikuntaa, laulua, uintireissuja sekä talkootöinä osallistumista keittiötöihin, saunanlämmitykseen, siisteyden ylläpitämiseen yms.
Ihmettelyn aiheena on ollut vuodesta toiseen, miten ohjelman osasista rakentuu hieno ja toisiaan täydentävä kokonaisuus, vaikka ohjelmaa ei suunnitellakaan tietoisesti yhdessä. Tuntuu ikään kuin suunnittelu tehdään toisilla ulottuvuuksilla.
Via-Akatemian rajajoogan harjoittajien keskuudessa on Kirjeopisto Vian perustajaopettajan Tyyne Matilaisen inspiroimana elänyt ajatus: ”Olemme vialainen filosofinen koulukunta”. Filosofinen pohdiskelu kuuluu yhteisölliseen elämään arkisten toimien ohessa, on sitten kyse rakentamisesta, tapahtumien valmistelusta, kiinteistöjen siisteyden huolehtimisesta tai opiskelutapahtumista. Tässä toteutuu Tyyne Matilaisen filosofialle antama periaate: ”Filosofia pitää soveltaa käytäntöön”.
Havaitsimme kesäakatemian aikana, että olemme kehittyneet filosofian harrastamisessa. Kesäakatemian teemaa ”ihmisen terveyttä” voidaan tarkastella kehon, mielen ja hengen näkökulmista. Tästä on luonteva yhteys suomalaisen merkittävän filosofipsykologin Lauri Rauhalan ajatteluun ihmisen kehollisuudesta, tajunnallisuudesta ja situationaalisuudesta. Nämä näkökulmat nousivat hienosti esille tämän kesäakatemian ohjelmassa ja koko tapahtumassa. Kotiinviemisinä läsnäolijoille jäi runsaasti uutta tietoa sulateltavaksi, ajattelua virittävää pohdittavaa ja muistoja mukavista hetkistä sekä toive, ensi kesänä jälleen.
© Terttu Seppänen, Via-Akatemia